General Science Important questions Set-7 for SSC CGL and CHSL Exam

By | December 21, 2017

General Science Important questions Set-7 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important questions Set-6 for SSC CGL and CHSL Exam

1. A solution reacts with crushed egg–shells to give a gas that turns lime–water milky. The solution contains

(a) NaCl

(b) HCl

(c) LiCl

(d) KCl

Ans : (b) HCl

 

2. The acid used in making of vinegar is –

(a) formic acid

(b) acetic acid

(c) sulphuric acid

(d) nitric acid

Ans : (b) acetic acid

 

3. Plaster of paris is obtained –

(a) by adding water to calcium sulphate

(b) by adding sulphuric acid to calcium hydroxide

(c) by heating gypsum to a very high temperature

(d) by heating gypsum to 373 K.

Ans : (d) by heating gypsum to 373 K.

 

4. Reaction of an acid with a base is known as –

(a) decomposition

(b) combination

(c) redox reaction

(d) neutralization

Ans : (d) neutralization

 

5. Slaked lime is prepared by adding water to –

(a) bleaching powder

(b) lime water

(c) milk of lime

(d) quicklime

Ans : (a) CaO

 

 

6. Bleaching powder gives smell of chlorine because it –

(a) is unstable

(b) gives chlorine on exposure to atmosphere

(c) is a mixture of chlorine and slaked lime

(d) contains excess of chlorine

Ans : (b) gives chlorine on exposure to atmosphere

 

7. Which of the following is ‘quicklime’ –

(a) CaO

(b) Ca(OH)2

(c) CaCO3

(d) CaCl2 .6H2O

Ans : (a) CaO

 

8. Plaster of paris is made from –

(a) lime stone

(b) slaked lime

(c) quick lime

(d) gypsum

Ans : (d) gypsum

 

9. ‘Alum’ is an example of –

(a) single sal

(b) double salt

(c) acids

(d) none of these

Ans : (b) double salt

 

10. Chemical formula of baking soda is –

(a) MgSO4

(b) Na2CO3

(c) NaHCO3

(d) MgCO3

Ans : (c) NaHCO3

 

11. Plaster of paris has the formula –

(a) CaSO4 .½H2O

(b) CaSO4 .H2O

(c) CaSO4 .1½H2O

(d) CaSO4 .2H2O

Ans : (a) CaSO4 .½H2O

 

12. Washing soda has the formula –

(a) Na2CO3 .7H2O

(b) Na2CO3 .10H2O

(c) Na2CO3 .H2O

(d) Na2CO3

Ans : (b) Na2CO3 .10H2O

 

13. Plaster of Paris hardens by –

(a) giving of CO2

(b) changing into CaCO3

(c) combining with water

(d) giving out water

Ans: (b) changing into CaCO3

14. Which of the following is acidic in nature –

 

(a) apple juice

(b) soap solution

(c) slaked lime

(d) lime

Ans : a) apple juice

 

15. Which of the following acid is present in sour milk?

(a) glycolic acid

(b) lactic acid

(c) citrus acid

(d) tartaric acid

Ans: (b) lactic acid

 

16. Acid turn blue litmus –

(a) green

(b) red

(c) yellow

(d) orange

Ans : (b) red

 

17. The reaction of metal with acid results in the formation of–

(a) only hydrogen gas

(b) only salt

(c) both salt and hydrogen gas

(d) none of these

Ans : (c) both salt and hydrogen gas

 

 

18. Antacids contain –

(a) weak base

(b) weak acid

(c) strong base

(d) strong acid

Ans : (a) weak base

General Science Important questions Set-7 for SSC CGL and CHSL Exam

Leave a Reply