GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam

By | January 5, 2018

GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam

GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam

GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam

1.Which one of the following is responsible for the working of Newton's colour disc experiment?
(a) Formation of pure spectra
(b) Formation of impure spectra
(c) Persistence of vision
(d) Principle of complementary color

Ans. (c) Persistence of vision

2. The dimension MLT-2 corresponds to working of Newton's colour disc experiment.
(a) force
(b) acceleration
(c) work done
(d) velocity

Ans. (a) The dimension MLT2 corresponds to force. Force is the product of mass of the body and its acceleration.

3. Who is the founder of quantum theory of radiation?
(a) Bohr
(b) S N Bose
(c) Einstein
(d) Plank
Ans. (d) Max Plank explained the distribution of energy in the spectrum of radiations. According to it, the Radiant energy is always in the form of tiny bundles of light called quanta ie., the energy is absorbed or emitted discontinuous, each quantum has some definite energy. Which depends upon the frequency of the radiation.

4. Fiber optics cable used in communication, works on the principle of
(a) regular reflection of light
(b) diffuse reflection of light
(c) refraction of light
(d) total internal reflection of light
Ans. (d) An optical fiber is a flexible transparent fiber made of glass (silica) or plastic. It can function as a wave guide or light pipe to transmit light between the two ends of the fiber. Its transmits light along its axis by the process of total internal reflection.

5. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering?
(a) EOVAG
(b) ENIAC
(c) ONIVAC
(d) EDSAC
Ans. (b) ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) was the first electronic general-purpose computer.

6. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet?
(a) HTTP
(b) SMTP
(c) TCP/IP
(d) SLIP
Ans. (c) The Internet protocol suite is the networking model and a set of communications protocols used for the Internet and similar networks. It is commonly known as TCP/IP, because its most important protocols the Transmission Control Protocol (TCP) and the Internet Protocol (IP) were the first networking protocols defined in this standard.

7. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is
(a) cellulose
(b) chitin
(c) galactose
(d) starch
Ans. (b) Chitin is a long-chain polymer of a N-acetylglucosamine, a derivative of glucose and is found in many places throughout the natural world. It is the main component of the cell-walls of fungi, the exoskeletons of arthropods such as crustaceans and insects.

8. Rutherford's scattering experiment proved the presence of
(a) atoms in all matter
(b) electrons in atoms
(c) neutrons in atoms
(d) nucleus in atoms
Ans. (d) Rutherford's scattering experiment proved the presence of nucleus is atoms. It suggests that the entire mass of an atom is concentrated on its centre at the nucleus, the nucleus is surrounded by electrons that more around the nucleus with a very high speed in circular paths called orbits.

9. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy state, they emit light, which we can observe in

(a) Raman spectra
(b) Absorption spectra
(c) Emission spectra
(d) Fluorescence
Ans. (c) The emission spectrum of a chemical element or chemical compound is the spectrum electromagnetic radiation emitted due to an atom's electrons making a transition from a high energy state to a lower energy state.

10. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of
(a) Thyroxine
(b) Testosterone
(c) Estradiol
(d) Estrol
Ans. (c) Blood pressure may be increased by the excessive secration of Estradiol (Sex Hormone)

11. The concept of 'Green House Gases' was postulated by
(a) Joseph Furier
(b) Abdul Kalam
(c) M S Swaminathan
(d) Richael Carlson
Ans. (a) Joseph Furier

12.'Bhopal gas tragedy' 1984 is related to
(a) Aluminium Phosphide
(b) Methyl bromide
(c) Methyl isocyanate
(d) Carbon dioxide
Ans. (c) It occurred on the night of 2-3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal. Madhya Pradesh, over 5 lakh people were exposed to methyl isocyanate gas and other chemicals.

13.The Particulate Matter (PM- 10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of
(a) Sneezing
(b) Urination
(c) Coughing
(d) (a) and (b)
Ans. (d)

14. Sarus crane is the state bird of
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Paschim Benga
Ans. (b) Sarus crane is the state bird of Uttar Pradesh

15. The Daocheng Yading Airport is located in
(a) Thailand
(b) China
(c) Philippines
(d) Tibet
Ans. (b) Daocheng Yading Airport is located in Daocheng country in Graze Tibetan Autonomous Prefecture of Sichuan Province China.

16. 'Martyr's day' is marked on
(a) 1 January
(b) 30 January
(b) 15 January
(d) 9 January
Ans. (c) 30 January is observed as Martyr's Day at the National level. The date was chosen as it marks the assassination of Mahatma Gandhi in 1948

17. The animal who can consume more salt among the following is
(a) Sheep
(b) Camel
(c) Donkey
(d) Dog
Ans. (b) The camel's physiology allows it to cope with the salt intake from its food and from drinking salty water indeed they need the salt and in the absence of natural source of salt, need to be given a daily ration of as much as 45-60 grams

18. Which of the following is only domestic Airport?
(a) Dabolin Airport, Goa
(b) Srinagar Airport
(c) Devi Ahilyabai Holkar Airport
(d) None of the above
Ans. (d)

19. Where did Aurangzeb die?
(a) Aurangabad
(b) Pune
(c) Ahmadnagar
(d) Mumbai
Ans. (a) Aurangzeb died in Ahmadnagar on 20 February, 1707 at the age of 88 years

20. The principle of maximum social advantage is the basic principle of
(a) Micro Economics
(b) Macro Economics
(c) Fiscal Economics
(d) Environmental Economics
Ans. (b) The principle of maximum social advantage was introduced by British economist Hugh Dalton. According to him, Public Finance is concerned with income and expenditure of public authorities and with the adjustment of one with the other.

GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam

21. Which Five Year Plan is not correct among the following?
(a) First 1951-56

(b) Second 1956-61

(c) Third 1961-66

(d) Fourth 1966-71
Ans. (d)

22. The ordinary and maximum tolerance limit of sound by human being is
(a) 50 db to 70 db
(b) 65 db to 75 db
(c) 60 db to 80 db
(d) 70 db to 85 db
Ans. (d) The ordinary and maximum tolerance limit of sound by human being is 70 db to 85 db.

23. An economic theory is a/an
(a) Proposition
(b) Axion
(c) Hypothesis
(d) Tested hypothesis
Ans. (d) An economic theory is a tested Hypothesis.

24. Indian Special Economic Rules amendment came in the year
(a) 2002
(b) 2006
(c) 2000
(d) 2004
Ans. (b) Indian Special Economic Rules amendment came in the year 2006.

25. Provisions of citizenship in Indian Constitution, became applicable in
(a) 1950
(b) 1949
(c) 1951
(d) 1952
Ans. (b) Provisions of citizenship in Indian  Constitution become applicable from 26th January, 1949

26. Who gave the title of Sardar lo Balla Bhai Patel?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Vinoba Bhave
(c) Women of Bardoli
(d) Peasants of Gujrat
Ans. (c) Women of Bardoli gave the title of Sardar to Ballabh Bhai Patel during Bardoli Satyagrah (1928),

27. According to Marx, the source of value is
(a) Capital
(b) Labour
(c) Land
(d) None of these
Ans. (b) According to Marx's labour theory of value, human labour is the only source of net new economic value

28. The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through
(a) Article 352
(b) Article 360
(c) Article 356
(d) Article 368
Ans. (a) Article 352 confers power on President to make a proclamation of on the grounds of war, external aggression or armed rebellion.

29. The Community Development Programme was launched in the year
(a) 1950
(b) 1952
(c) 1951
(d) 1953
Ans. (b) The community development programme was launched on a pilot basis in 1952 to provide for a substantial increase in the country's agricultur programme and for improvements in systems of communication in rural health and hygiene and in rural education.

30. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923?
(a) Salt Satyagraha
(b) Individual Satyagraha
(c) Ryots Satyagraha
(d) Flag Satyagraha
Ans. (d) Flag Satyagraha were conducted most notably in the city of Nagpur in 1923 but also in many other parts of India.

Also Read : GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-5 For SSC CGL and CHSL Exam

31. Which one of the following is not a sect of Buddhism?
(a) Mahayana
(b) Hinayana
(c) Digambar
(d) Theravad

Ans. (c) Digambar is a sect of Jainism. They believed in the retention of the rule of nudity

32. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Minto
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Wavell
Ans. (c) Lord Hardinge was viceroy, when Delhi (1911) became the capital of British India.

33. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajendra Prasad
Ans. (c) The Indian Civil Liberties Union was established by Jawaharlal Nehru in 1936.

34. Which of the following was established first?
(a) Banaras Hindu University
(b) University of Bombay
(c) Aligarh Muslim University
(d) University of Allahabad
Ans. (b) The University of Mumbai (Bombay) is one of the oldest and premier universities in India. It was established in 1857 consequent upon Woods Education Dispatch"

35. The first Indian Satellite Aryabhatta was launched in
(a) 1972
(b) 1977
(c) 1975
(d) 1979
Ans. (c) The first Indian Satellite Aryabhatta was launched on April 19,1975 from Bainkanoor Space Centre

36. Where is the shore based steel plant
(a) Tuticorin
(b) Salem
(c) Vishakhapatnam
(d) Mangalore
Ans. (c) Vizagh Steel Plant, Visakhapatnam is the o founded Indian shore based stoel plant in 1971

37. Which two of the following are connected by the North South corridor?
(a) Srinagar and Kanyakumari
(b) Mumbai and Chennai
(c) Amritsar and Kolkata
(d) Hyderabad and Bhopal
Ans. (a) North-South corridor Srinagar to Kanyakumari

38.. The pollutants which move downward with percolating ground water are called
(a) Leachates
(b) Earthites
(c) Pollutates
(d) Percolates
Ans. (a) Leachates are pollutants which move downward with percolating ground water.

39. Lungs are located in the
(a) abdominal cavity
(b) pericardial cavity
(c) peritoneal cavity
(d) pleural cavity
Ans. (d) Lungs are located in the pleural cavity.

40. Which one of the following is the ideal food for newborn babies?
(a) Water
(b) Sugar

(c) Honey
(d) Milk

Ans. (d) Milk is an ideal food for Newborn babies

41. Transcription means the synthesis of

(a) Lipids
(b) Protein

(c) DNA

(d) RNA

Ans. (d) Transcription means the synthesis of RNA on a DNA template.

42. Hydrochloric acid is secreted by the cells lining the
(a) Oral cavity
(b) Ileum
(c) Stomach
(d) Colon
Ans. (c) Hydrochloric acid (HCL) is a componeht of Gastric acid. It is produced by cells lining the stomach.

43. Emulsification is
(a) breaking fats into small globules
(b) digestion of fats
(c) absorption of fats
(d) storage of fats
Ans. (a) Emulsification is the breakdown of large fat globules into smaller, uniformly distributed particles. It is the first preparation of fat for chemical digestion by specific enzymes.

44. Taxonomy is a science that deals with
(a) Morphology
(b) Classification
(c) Anatomy
(d) Economic uses
Ans. (b) Taxonomy is the academic discipline oft defining groups of biological organisms on the basis of shared characteristics and giving names to those groups.

GENERAL AWARENESS IMPORTANT QUESTIONS SET-6 For SSC CGL and CHSL Exam