Computer Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams

By | January 12, 2018

Computer Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams

Computer  Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams. Today we are sharing Computer Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams. This set contains Contains 18 Important Questions on Computer Awareness, Important for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams. We hope this will helpful  in enhancing your knowledge.

 

Computer Awareness Important Questions for SSC CGL, CHSL and IBPS Clerk

1. The most common input devices are the and the
(1) microphone, printer
(2) scanner, monitor
(3) digital camera, speakers
(4) keyboard, mouse
(5) None of the above

Ans.4

2. What types of keys 'ctrl' and 'shift'?
(1) Adjustment
(2) Modifier
(3) None of these
(4) Function
(5) Alphanumeric

Ans.4

3 Which of the following can input graphical images and pictures for a computer?
(1) Plotter
(2) Mouse
(3) Keyboard
(4) Scanner
(5) Printer

Ans.4

4. Why is the caps lock key referred to as a toggle key?
(1) Because its function goes back and forth every time it is pressed
(2) Because it cannot be used for entering numbers
(3) Because it cannot be used to delete
(4) Because it cannot be used to insert
(5) None of the above

Ans.1

5. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor?
(1) Backspace
(2) Insert
(3) Ctrl
(4) Delete
(5) Esc

Ans.16

6. To restart the computer the following combination of keys is used
(1) Del+ Ctrl
(2) Backspace +Ctrl
(3) Esc Ctrl
(4) Insert +Esc
(5) Ctrl+Alt+Del

Ans.5

7. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called
(1) program
(2) design
(3) information
(4) instructions
(5) flow chart

Ans.4

8. You use an........such as keyboard or mouse, to input information.
(1) output device
(2) input device
(3) storage device
(4) processing device
(5) None of the above

Ans.2

9. To move to the beginning of a line of text, press the ....key.
(1) page up
(2) home
(3) None of these
(4) shift
(5) enter

Ans.5

10. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
(1) Function
(2) Arrow
(3) None of these
(4) Space bar
(5) Control

Ans.5

Computer Awareness Important Questions for SSC CGL, CHSL and IBPS Clerk

Computer Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams

11. A ....... can make it easier to play games.
(1) mouse
(2) keyboard
(3) None of these
(4) joystick
(5) pen

Ans.4

12. A scanner scans
(1) pictures
(2) text
(3) both pictures and text
(4) neither picture nor text
(5) None of the above

Ans.3

13 . Which of the following key is used to enter blanks or spaces in text?
(1) Slash
(2) Tab
(3) Alt
(4) Spacebar
(5) Shift

Ans.4

14. PDA stands for
(1) Personal Digital Assistants
(2) Primary Digital Assistants
(3) Personal Digital Appliances
(4) Pure Digital Assistants
(5) None of the above

Ans.1

15. Pen input is used for
(1) data input
(2) command gestures
(3) None of these
(4) pointing device
(5) All of these

Ans.5

16. Which of the following converts drawings, photos etc to digital signal?
(1) Digitizers
(2) Both '1' and '2'
(3) Joysticks
(4) Graphic Tablets
(5) Terminals

Ans.2

17. A dumb terminal has
(1) an embedded microprocessor
(2) extensive memory
(3) independent processing capability
(4) a keyboard and screen
(5) None of the above

Ans.4

18. Types of voice recognition system include
(1) speaker dependent system
(2) speaker independent systenm
(3) discrete speech recognition
(4) continuous speech recognition
(5) All of the above

Ans.5

Computer Awareness Important Questions Set-2 for SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exams