Sentence Completion for SSC CGL, CHSL and IBPS Exams

Sentence Completion for SSC CGL, CHSL and IBPS Exams

Sentence Completion for SSC CGL, CHSL and IBPS Exams


In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Four alternates are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

1. The court _______ cognizance of the criminal’s words.
  1. took
  2. made
  3. gave
  4. allowed
Answer 1. Took

2. _________ wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.
  1. whichever
  2. whoever
  3. whatever
  4. wherever
Answer: 2. Whoever

3. As he got older his belief in these principles did not _________.
  1. wither
  2. shake
  3. waver
  4. dither
Answer: 1.wither

4. Everyone in this world is accountable to god ________ his actions.
  1. about
  2. for
  3. to
  4. Over
Answer: 2. For

5.Your father used to be the principal of this college.
  1. did he ?
  2. does ?
  3. didn’t he ?
  4. doesn’t he ?
Answer: 3. didn’t he ?

6. A wise man profits _________ the mistakes of others.
  1. though
  2. from
  3. with
  4. By
Answer: 2. from

7. My friend has written a ________ account of his journey to the mars.
  1. factitious
  2. factional
  3. fictional
  4. Factual
Answer: 4. Factual

8. speed is _________ essence.
  1. in
  2. for
  3. about
  4. of
Answer: 4. of

9. I was washing my face as the insect ________ quietly into the bedroom.
  1. Crept
  2. Creeps
  3. Was creeping
  4. Has crept
Answer : 1. Crept

10. During the recent floods two third our city _________ in ruins.
  1. Are
  2. Were
  3. Is
  4. Was
Answer : 4. Was

English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

11. have _________ Lakshmi for the past twelve years
  1. Know
  2. Knew
  3. Known
  4. Knows
Answer : 3. Knows

12. He did not not qualify ________ the jobs.
  1. For
  2. To
  3. Against
  4. With
Answer : 1. For

13. _______ the last ten years we have been victims of abuse.
  1. From
  2. For
  3. Before
  4. Since
Answer : 2. For

14. The strike has been called ________
  1. Of
  2. At
  3. Off
  4. Up
Answer : 3. Off

15. He is always angry ________ his children.
  1. With
  2. On
  3. Over
  4. At
Answer : 1. with

16. The Chairperson brushed _________ my suggestion.
  1. Out
  2. Over
  3. Aside
  4. About
Answer : 3. Aside

17. She politely asked him ________.
  1. To leave her hand
  2. To give up her hand
  3. To release her hand
  4. To let her hand go
Answer : 3. To release her hand

18. Unhygienic surrounding _______ health problems.
  1. Give rise to
  2. Bring into being
  3. Call for
  4. Set in
Answer : 1. Give Rise to

19. The engineers ________ this bridge since last year.
  1. Have repaired
  2. Had repaired
  3. Have been repairing
  4. Are repairing
Answer : 3. Have been repairing

20. There are some people who doubt the ________ of anything they see in a newspaper.
  1. Credulity
  2. Possibility
  3. Veracity
  4. Existence
Answer : 3. Veracity

21. In certain traditions, the husband is________as the breadwinner and the wife is expected to play a________role.

(A) counted; unequal

(B) treated: unique

(C) perceived; subordinate

(D) believed; subservient

Ans. (C) perceived; subordinate

22. The two parties have to______cach other's sensibilities and______towards a win-win merger

(A) seek: move

(B) develop; look

(C) respect, work

(D) accept; develop

Ans : (C) respect, work

23. I _______that my pocket______picked.

(A) realized; had been
(B) had realized; was

(C) realized; is

(D) had realized; has been

Ans: (A) realized; had been

24. Josep______from his job because he was_______for promotion

(A) left; declined

(B) gave up; refused

(C) left; asked

(D) resigned; sidelined

Ans: (D) resigned; sidelined

25. Only______people are______after death.

(A) virtual; known

(B) virtuous; remembered

(C) brave; forgotten

(D) vicious; admired

Ans : (B) virtuous; remembered

26. Because it does not aim to_______to the masses and strives for an______view, art is fated to be always under attack.

(A) defer; individual

(B) cater; alternate

(C) appeal; universal

(D) afford; independent

Ans: (B) cater; alternate

27. You must apologize _______him ______the wrong you have done.

(A) from; on
(B) to; against

(C) from; against
(D) to; for

Ans: (D) to; for

28. After I _______ dinner. I ______ T.V. for a while.
(A) had finished; watched

(B) finished; watching

(C) had: had watching

(D) had finished; will watch

Ans : (A) had finished; watched

29.I________him because of his

(A) admire; hypocrisy

(B) detest; generosity

(C) love; impertinence

(D) hate; rudeness

Ans : (D) hate; rudeness

30. Enemies are almost always _____as they share the same _______of hatred, suspicion and betrayal

(A) common; features

(B) similar; intensity

(C) different; feelings

(D) disparate; qualities

Ans : (B) similar; intensity

31. I ______lunch one hour ago.

(A) have had
(B)had had
(C)Have
(D)Had

Ans :(D)Had

32. He thought that my car ______ for sale

(A) is
(B) was

(C) has been

(D) will be

Ans :(B) Was

33. He tried to prevent me ______doing my duty.
(A)Against
(B)At
(C)With
(D)From

Ans: (D)From

34.To the dismay of the student body, the class president was _______berated by the principal at the school assembly.

(A) ignominiously
(B) privately

(C) magnanimously

(D) fortuitously

Ans : (A) ignominiously

35. I would apologize if I______ you.

(A) am
(B) was
(C) have
(D)were

Ans : (D)were

36. The hotel was not to expensive,_______________?
(a) was it ?
(b) want it ?
(c)is it ?
(d) isn't it ?

Ans. (a) was it? – is the correct question tag.

37. Like humans, Zoo animals must have a dentist _________their teeth.
(a) fill
(b) filled
(c) filling
(d) to be filled

Ans. (C) Must have a dentist filling is the correct use of tense.

38. It was very kind of you to do the washing-up but you________ it
(a) didn't have to do
(b) hadn't to do
(c) mightn't have done
(d) mustn't have done

Ans. (d) Correct use tense in the given context.

39. He went __________ sea alone.
(a) in
(b) to
(C) into
(d) on

Ans. (C) Alone supports the preposition 'into.'

40. The ______________ of our civilization from an agricultural society to today's complex industrial world was accompanied by war.
(a) adjustment
(b) migration
(c) route
(d) metamorphosis

Ans. (d) It means a striking alteration in appearance, character etc.

41. The court _____________ cognizance of the criminal's words.
(a) took
(b) made
(C) gave
(d) allowed

Ans. (a) Idiom takes cognizance of something means: to understand or consider something to take notice of something.

42. __________ wins this civil war there will be little rejoicing at
the victory.
(a) Whichever
(b) Whoever
(c) Whatever
(d) Wherever

Ans. (b) Whoever wins is the correct use.

43. As he got older his belief in these principles did not____________.
(a) wither
(b) shake
(C) waver
(d) dither

Ans. (a) The word wither means: to become less or weaker.

44. Everyone in this world is accountable to God ___________ his actions.
(a) about
(b) for
(c) to
(d) over

Ans. (b) for.

45. Your father used to be the principal of this college__________ ?
(a) did he?
(b) does he?
(c) didn't he?
(d) doesn't he?

Ans. (c) didn't he?.
Sentence Completion for SSC CGL, CHSL and IBPS Exams Sentence Completion for SSC CGL, CHSL and IBPS Exams Reviewed by sscradar on July 09, 2019 Rating: 5

Follow Us

Powered by Blogger.