Indian Constitution Previous Year Questions PDF for SSC CGL and CHSL Exams

Indian Constitution Previous Year Questions PDF for SSC CGL and CHSL Exams



Indian Constitution Previous Year Questions PDF for SSC CGL and CHSL Exams




Indian Constitution Important Questions PDF Part-1 - Click Here to Download


Indian Constitution Important Questions PDF Part-2 - Click Here to Download



Indian Constitutional Development


1. The Cabinet Mission to India was headed by :
(a) Stafford Cripps
(b) A.V. Alexander
(c) Lord Pethick Lawrence
(d) Hugh Gaitskell

Ans: (c)


2. The Constitution of India was adopted by the:
(a) Governor General
(b) British Parliament
(c) Constituent Assembly
(d) Parliament of India

Ans: (c)


3. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 9th December, 1946
(c) 20th February, 1947
(d) 3rd June, 1947

Ans: (b)

4. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31 st October, 1947, its reduced membership was:
(a) 299
(b) 311
(c) 319
(d) 331

Ans: (a)


5. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?
(a) Dr. B.N. Rao
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) K.M. Munshi
(d) M.C. Setalvad
Ans: (a)


6. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up :
(a) under the Indian Independence Act, 1947
(b) under the Cabinet Mission Plan, 1946
(c) through a resolution of the provisional government
(d) by the Indian National Congress
Ans: (b)



7. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in :
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1949
Ans: (b)



8. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?
(a) Sachidananda Sinha
(b) B. R. Ambedkar
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) P. Upendra
Ans: (a)

9. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
(a) Rajendra Prasad
(b) Tej Bahadur Sapru
(c) C. Rajagopalachari
(d) B. R. Ambedkar
Ans: (d)



10. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) about 6 months in 1949
(b) exactly a year since Nov 26, 1948
(c) about 2 years since Aug 15, 1947
(d) about 3 years since Dec 9, 1946
Ans: (d)
Indian Constitution Previous Year Questions PDF for SSC CGL and CHSL Exams Indian Constitution Previous Year Questions PDF for SSC CGL and CHSL Exams Reviewed by sscradar on July 11, 2019 Rating: 5

Follow Us

Powered by Blogger.