Indian Polity Important Questions Set-3 for SSC CGL, CHSL, MTS, CPO, Steno Exams

By | January 31, 2018

Indian Polity Important Questions Set-3 for SSC CGL, CHSL, MTS, CPO, Steno Exams

1. The term 'Caste' was derived from
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) German
d) English

Ans. (a) Portuguese

 2. The term 'Greater India' denotes
(a) Political unity
(b) Cultural unity
(c) Religious unity
(d) Social unity

Ans. (b) Cultural unity

3. Who is rightly called the"Father of Local Self Government' in India?
(a) Lord May
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Clive

Ans. (b) Lord Ripon

4. The two forms of democracy are
(a) Parliamentary and Presidential
(b) Direct and Indirect
(c) Monarchical and Republican
(d) Parliamentary and King

Ans. (a) Parliamentary and Presidential

5. Which is an extra-constitutional body?
(a) Language Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Commission

Ans. (b) Planning Commission

6. The Prime Minister of India is
(a) Elected
(b) Appointed
(c) Nominated
(d) Selected

Ans. (b) Appointed

7. Which is not an All India Service?
(a) Indian Administration Service
(b) Indian Police Service
(c) Indian Foreign Service
(d) Indian Forest Service

Ans. (c) Indian Foreign Service

8. The declaration that Democracy is a Government of the people' by the people for the people' was made by
(a) George Washington
(b) Winston Churchill
(c) Abraham Lincoln
(d) Theodore Roosevelt

Ans. (c) Abraham Lincoln

9. India attained "Dominion Status" on
(a) 15th January 1947
(b) 15th August 1947
(c) 15th August 1950
(d) 15th October 1947

Ans. (b) 15th August 1947

10.Nepotism is possible in a
(a) One party state
(b) Two party state
(c) Multi-party state
(d) Two multiparty state

Ans. (a) One party state

For Indian Polity Important Questions Set-3 for SSC CGL, CHSL, MTS, CPO, Steno Exams -Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *