Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

History Important Questions Set-6 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

Published by SSC Radar on

History Important Questions Set-6 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

History Important Questions Set-6 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

1. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because:
(a) they felt that it was only an eyewash
(b) all the members of the Commission were English
(c) the members of the Commission Were biased against India
(d) it did not meet the demands of the Indians
Ans. (b) all the members of the Commission were English

2. Who among the following British persons admitted the Revolt of as a national revolt?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraeli
Ans. (d) Disraeli

3. Which of the following is called the'shrimp capital of India'?
(a) Mangalore
(b) Nagapatnam
(c) Kochi
(d) Nellore
Ans. (d) Nellore

4. Mention the place where Buddha attained enlightenment
(a) Sarnath
(b) Bodh Gaya
(c) Kapilavastu
(d) Rajgriha
Ans. (b) Bodh Gaya

5. Coronation of Shivaji took place in

(a) 1627 A.D.
(b) 1674 A.D.
(c) 1680 A.D.
(d) 1670 A.D.
Ans. (b) 1674 A.D.

History Important Questions Set-6 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

6. The System of Dyarchy was introduced in India in
(a) 1909
(b) 1935
(c) 1919
(d) 1945
Ans. (c) 1919

7. The Editor of Young India" and Harijan' was
(a) Nehru
(b) Ambedkar
(C) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose
Ans. (C) Mahatma Gandhi

8. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences?
(a) B.R. Ambedkar
(b) M.M. Malavia
(C) Vallabhbhai Patel
(d) Gandhiji
Ans. (a) B.R. Ambedkar

9. Which king is referred to as Devanampiya Piyadassi (Beloved of the Gods) in the inscriptions?
(a) Asoka
(b) Harsha
(c) Bindusara
(d) Chandragupta Maurya
Ans. (a) Asoka

10. Name the Maratha Saint who was a contemporary of Shivaji.

(a) Saint Eknath
(b) Saint Tukaram
(c) Saint Dhyaneshwar
(d) Namdev
Ans. (b) Saint Tukaram

11. Which of the following cereals was among the first to be used by man?
(a) Rye
(b) Wheat
(c) Barley
(d) Oat
Ans. (b) Wheat

History Important Questions Set-5 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams - Click Here

 

Categories: History

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.