Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

History Important Questions Set-5 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

Published by SSC Radar on

History Important Questions Set-5 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

 

History Important Questions Set-5 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

1. Arrange the following in chronological order:

1. Tughlaqs
2. Lodis
3. Saiyids
4. Ilbari Turks
5. Khiljis
(a) 1,2,3,4,5
(c) 2,4, 5,3, I
(b) 5,4,3,2, 1
(d) 4,5,1,3,2

Ans. (d) 4,5,1,3,2

2. Who was the founder of The Servants of India Society?

(a) i.K. Gokhale
(c) B.G Tilak
(b) M.i Ranade
(d) Bipin Chandra Pal

Ans. (d) Bipin Chandra Pal

3. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings

(a) Bernard Shaw
(b) Karl Marx
(c) Leniın
(d) Leo Tolstoy

Ans. (d) Leo Tolstoy

4. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was

(a) Vishnu Gupta
(b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha

Ans. (b) Upa Gupta

5. The Lodi dynasty was founded by

(a) Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Lodi
(b) Sikandar Lodi
(d) Khizr Khan

Ans. (c) Bahlol Lodi

6. Harshvardhana was defeated by

(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka

Ans. (b) Pulakesin II

7. Who among the following was an illiterate?

(a) Jahangir
(c) Akbar
(b) Shah Jahan
(d) Aurangzeb

Ans. (c) Akbar

8. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?

(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c)Lord Bentinck
(d) Lord Curzon

Ans. (b) Lord Dalhousie

9. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya's Court was:

(a) Kautilya
(b) Seleucus Nicator
(c) Megasthenes
(d) Justin

Ans. (c) Megasthenes

10. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition:

(a) The French
(b) The Portuguese
(c) The Dutch
(d) The English

Ans. (b) The Portuguese

For History Important Questions Set-4 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams - Click Here

Categories: History

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.