Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

General Science Important questions Set-8 for SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Steno Exams

Published by SSC Radar on

General Science Important questions Set-8 for SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Steno Exams

General Science Important questions Set-8 for SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Steno Exams

1. A concave lens always forms an image which is virtual and erect
(a) real and erect
(b) Virtual and errect
(c) real and inverted
(d) virtual and inverted
Ans. (b) Virtual and errect

2. A vitamin requires cobalt for its activitv. The vitamin is
(a) Vitamin B12
(b) Vitamin D
(c) Vitamin B
(d) Vitamin A
Ans. (a) Vitamin B12

3. One of the constituents of tear gas is
(a) Ethane
(b) Ethanol
(c) Ether
(d) Chloropicrin
Ans. (d) Chloropicrin

4. The modulus of rigidity is the ration of
(a) longitudinal stress to longitudinal strain
(b) Volume stress to volume strain
(c) shearing stress to shearing strain
(d) tensile stress to tensile strain
Ans. (b) Volume stress to volume strain

5. The propagation of sound waves in a gas involves
(a) adiabatic compression and refraction
(b) isothermal compression and rarefaction
(c) isochoric compression and rarefaction
(d) isobaric compression and rarefaction
Ans. (a) adiabatic compression and refraction

6. An atomic clock is based on transitions in
(a) Sodium
(b) Caesium
(c) Magnesium
(d) Aluminium
Ans. (b) Caesium

7. Plasma membrane in eukaryotic celle is made up of
(a) Phospholipid
(b) Lipoprotein
(c) Phospholpo-protein
(d) Phospho-protein
Ans. (a) Phospholipid

8. Which one of the following is also called the 'power plants'
of the cell?
(a) Golgi body
(b) Mitochondrion
(c) Ribosome
(d) Lysosome
Ans. (b) Mitochondrion

9. What is the chemical name of vinegar?
(a) Citric acid
(b) Acetic acid
(c) Pyruvic acid
(d) Malic acid
Ans. (b) Acetic acid

10. Which of the following is not a property of heavy water?
(a) Boiling point of heavy water is lower than that of
(b) Density of heavy water is higher than that of ordinary
(c) Freezing point of heavy water is higher than that of
(d) It produces corrosion ordinary water water ordinary water
Ans. (a) Boiling point of heavy water is lower than that of

General Science Important questions Set-7 for SSC CGL and CHSL Exam


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.