English Set-1 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam 2018

By | December 31, 2017

English Set-1 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam 2018

Directions (Q. Nos. 1-10) Read the passage carefully and choose the best-answer to each question out of the four alternatives.

Passage
Cyber Bogeys

The cyber-world is ultimately ungovernable. This is alarming as well as convenient, sometimes, convenient because alarming. Some Indian politicians use this to great advantage. When there is an obvious failure in governance during a crisis they deflect attention from their own incompetence towards the ungovernable. So, having failed to prevent nervous citizens from fleeing their cities of work by assuring them of proper protection, some national leaders are now busy trying to prove to one another and to panic-prone Indians, that a mischievous neighbour has been using the Internet and social networking sites to spread dangerous rumours. And the Centre's automatic reaction is to start blocking these sites and begin elaborate and potentially endless negotiations with Google, Twitter and Facebook about access to information. If this is the official idea of prompt action at a time of crisis among communities, then Indians have more reason to fear their protectors than the nebulous mischief-makers of the cyber-world. Wasting time gathering proof, blocking vaguely suspicious websites, hurling accusations across the border and worrying about bilateral relations are ways of keeping busy with inessentials because one does not quite know what to do about the essentials of a difficult situation. Besides, only a fifth of the 245 websites blocked by the Centre mention the people of the North-East or the violence in Assam. And if a few morphed images and spurious texts can unsettle an entire nation, then there is something deeply wrong with the nation and with how it is being governed.This is what its leaders should be addressing immediately, rather than making a wrongheaded display of their powers of censorship.

It is just as absurd and part of the same syndrome, to try to ban Twitter accounts that parody despatches from the Prime Minister's Office. To describe such forms of humour and dissent as misrepresenting' the PMO-as if Twitterers would take these parodies for genuine dispatches from the PMO-makes the PMO look more ridiculous than its parodists manage to. With the precedent for such action set recently by the Chief Minister of West Bengal, this is yet another proof that what Bengal thinks today India will think tomorrow. Using the cyber-world for flexing the wrong muscles is essentially not funny. It might even prove to be quite dangerously
distracting

1. According to the passage, the cyber-world is
(a) beyond the imagination of people
(b) outside the purview of common people
(c) not to be governed
(d) ungovernable
Ans. (d) clearly mentioned in the first line.

2. The author is of the opinion that
(a) the centre should start negotiations with Google, Twitter and Facebook
(b) the centre should help the citizens evacuate their city
(d) the centre should arrest the guilty above passage.
(c) the centre should not block the sites
Ans. (c) Clearly, mentioned in the middle of

3. Which of the following is closest to then meaning of 'nebulous'?
(a) Confused
(b) Iridescent
(c) Vague
(d) Glowing
Ans. (c) Vague

4. The author's seriousness regarding the situation can best be described in the following sentences. Pick the odd one out.
(a) Our leaders should display their powers of censorship when needed
(b) If this is the official idea of prompt action at a time of crisis among communities, then Indians have more reason to fear their protectors than the nebulous mischief-maker of the cyber-world
(c) The politicians deflect attention from their own incompetence
(d) If a few morphed images and spurious texts can unsettle an entire nation, then there is something deeply wrong with the nation

Ans. (a) Our leaders should display their powers of censorship when needed

5. The word 'spurious' means
(a) genuine
(b) substantial
(c) fake
(b) authentic
Ans. (d) fake

6. The author warns us against
(a) not playing false with the citizens
(b) dangers inherent in the cyber-world
(c) not using the cyber-world judiciously
(d) not protecting the citizens from
dangerous politicians
Ans. (c) not using the cyber-world judiciously

7· 'Parody', means
(a) twist
(c) ridicule
(b) jeopardize
(d) immitate
Ans. (c) ridicule

8. What is the opposite of 'wrong headed'?
(a) silly
(b) insane
(c) sane
(d) insensible

Ans. (b) Sane means free from mental disturbance.

9. The passage suggests different ways of the public busy with keeping 'inessentials'. Pick the odd one out.
(a) By blocking websites which are vaguely suspicious
(b) By blaming neighboring countries across the border to violence in Assam bilateral relations
(c) By turning the attention of the people
(d) By getting involved in a discourse on
Ans. (c) By turning the attention of the people

10. The following is a list of statements made by the author of the above passage. Pick the odd one out.
(a) It is absurd to ban Twitter accounts that parody dispatches from the
(b) Twitterers take these parodies for
(c) To describe such forms of humour as Prime Minister's Office genuine despatches from the PMO misrepresenting the PMO makes the PMO look more ridiculous
(d) The precedent for such action was recently by the Chief Minister of West Bengal
Ans. (b) Twitterers take these parodies for

Directions (Q. Nos. 11-15) In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and choose to the appropriate letter (a, b, c). If a sentence is free from error, your answer is (d).

11. In India (a)/ working woman lead a life of dual responsibilities (b)/ if they are married and have a family. (c)/No error (d)
Ans. (b) replace woman to women

12. Greatly to our surprise (a)/ we find the ringleader (b)/ was lame. (c)/ No error (d)
Ans. (b) replace find to found is part form

13. They have (a)/ played a game (b)/ last week. (c)/ No error (d)
Ans. (a) remove have

14. The teacher made the boys (a)/ to do the sum (b)/ all over again. (c)/ No error (d)
Ans. (b) remove 'to'

15. Many overseas students (a)/ attend colleges (b)/ in the Great Britain. (c)/ No error (d)
Ans. (c) remove-s from students

Directions (Q. Nos. 16-20) In the following questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

16. Student-parking should be ... , students not be charged to buy stickers.
(a) fined

(b) free

(c) costly

(d) cheap

Ans. b

17. If you have roses growing in your garden, you can make a lovely... of flowers at home.
(a) bouqutte

(b) bouquete

(c) bouquet

(d) bucquete

Ans. (d) correct word is bouquet.

18. The... of the middle school is a woman of
(a) Principles, Principal

(b) Principals, Principal

(c) Principal, Principle

(d) Principle, Principals
Ans. (c) Principal and principle

19.With the changing times, most of the students have become business like they are .... and want to take only those courses which they find rewarding.
(a) idealistic
(b) pragmatic
(c) enthusiastic
(d) partial
Ans. (b) pragmatic

20.

1. John's at .... institute studying French.
2. They're building .... school at the end of our street.
3. Do they live in .... United Kingdom or somewhere else?
(a) a, the, an
(b) an, a, the
(c) the, a, an
(d) the, an, a
Ans. (b)

English Set-1 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam 2018

Directions (Q. Nos. 21-23) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word

21. Parsimony

(a) Expenditure

(b) Bankruptcy

(c) Bribery

(d) Miserliness

Ans. (d) Miserliness

22.Tribulation
(a) Palpitation
(b) Suffering
(c) Weakness
(d) Stimulation
Ans. (b) Suffering

23. The Prime Minister goes on the ramparts of the Red Fort to hoist the National flag.
(a) rompway
(b) staircase
(c) parapet
(d) scaffold
Ans. (c) Parapet means-railing along the edge of a balcony.

Directions (Q. Nos. 24-26) In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

24. Lunacy
(a) Sanity
(c) Sensibility
(b) Stupidity
(d) Insanity
Ans. (a)

25. Obtuse

(a) Sharp witted

(b) Transparent
(c) Timid
(d) Blunt

Ans. (a) Sharp-witted where as obtuse means mentally slow person.

26. Inadvertentlv
(a) Accidentally
(b) Secretly
(c) Completely

(d) Deliberately
Ans . (d) Deliberately

Directions (Q. Nos.27-31) In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrases

27. What egged you on to become a social worker?
(a) urged
(c) hindered
(a) urged
(b) dampened
Ans. (a) urged

28. Many politicians in India are not fit to hold a candle to Mahatma Gandhi.
(a) equal
(b) indifferent
(c) superior
(d) inferior
Ans. (d) not fit to hold a candle means to be inferior.


29. She must be paying through the nose for the face left.
(a) paying less than necessary
(b) paying too much
(c) paying the right amount
(d) paying reluctantly
Ans. (b) paying too much


30. He is putting the cart before the horse by purchasing furniture before buying a house.
(a) doing a thing in the wrong way
(b) doing a thing in the right way
(c) committing a great crime
(d) doing things meticulously

Ans. (a) doing a thing in the wrong way


31. Casting pearls before swine
(a) speaking nice words and convincing them
(b) offering good things to undeserving people
(c) uplifting the needy for their welfare
(d) doing worthwhile things to unknown people

Ans. (b) offering good things to undeserving people

Directions (Q. Nos. 32-41), In the following questions, a sentence/part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined sentence/part of the sentence at (a), (b) and (c) which may improve the sentence.Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d)

32. It became clear that the strangers were heading into a serious disaster

(a) towards

(b) along

(c) on
(d) No improvement

Ans. a. towards

33. 20 km are not a great distance in these days of fast moving vehicles.
(a) is not a great distance
(b) are not too great a distance
(c) aren't proving a great distance
(d) No improvement

Ans. (a) 20 km is a definite value use 'is' with definite value.


34. I adapted a new method to solve the problem.
(a) I have been adopted
(b) I adopted
(c) I was adapted
(d) No improvement
Ans. (b) I adopted

35. Hoping not to be disturbed, I sat down in my easy chair to read the book, I won as a prize
(a) I had won as a prize
(b) I have won as prize
(c) I had to win as a prize
(d) No improvement
Ans. (a)


36. If you are living near a market place you should be ready to bear the disturbances caused by traffic.
(a) to bear upon
(b) to bear away
(c) to bear with 

(d) No improvement
Ans.(c) to bear with


37. The more they earn, more they spend on luxury items.
(a) more they should spend
(b) the more they spend
(c) the more they ought to spend
(d) No improvement
Ans. (b) use the more they spend

38. You have come here with a view to insult me
(a) to insulting me
(b) of insulting me
(c) for insulting me
(d) No improvement
Ans. (a)use with a view to verb Ist + ing i.e., to insulting me

39. A little rail-road engine was empolyed by a station yard for doing small pieces of work

(a) was made by a station yard
(b) was used at the station yard
(c) was employed at the station yard
(d) No improvement
Ans. (b) was used at the station yard

40. From an aesthetic point of view, the painting did not appeal to me
(a) From the viewpoint of aesthetics, the painting did not appeal to me
(b) The painting had no aesthetic appeal to me
(c) From an aesthetic point of view, the painting had a little appeal to me
(d) No improvement
Ans. (b) The painting had no aesthetic appeal to me

41. The child tossed in bed burning with fever.
(a) The child in bed, burning with fever
(b) The child burning with fever, tossed
(c) The child burning in bed tossed with
(d) No improvement
Ans. (b) The child burning with fever, tossed

Directions (Q. Nos. 42-48) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

42. An apartment building in which each apartment is owned separately by the people living in it, but also containing shared areas
(a) Condominium

(b) Multiplex
(c) Duplex
(d) Caravan
Ans. (a) Condominium


43. A group of three powerful people
(a) Trio
(c) Trivet
(b) Tritium
(d) Triumvirate
Ans. (d) Triumvirate means a board of three officials jointly responsible for some task

44. Operation of the body after death.
(b) Obituary
(d) Mortuary
(a) Post-mortem
(c) Homage
Ans. (a) Post-mortemm


45. Not allowing the passage of light:
(a) Opaque

(b) Optique
(c) Opulant
(d) Oblique
Ans. (a) Opaque


46. Science regarding principles of classification.
(a) Taxidermy

(b) Taxonomy
(c) Toxicology

d) Classicology
Ans. (b) taxonomy-Concerned with the Classification

47.A political leader appealing to popular desires and prejudices.

(a) Dictator

(b) Tyrant
(c) Popularist
(d) Demagogue
Ans. (d) Demagogue

48. Enclosed in a small closed space.
(a) Closophobia
(b) Clusterophobia
(c) Claustrophobia
(d) Liftophobia
Ans. (c) Claustrophobia

English Set-1 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *