English Comprehension Practice Set-3 for SSC CGL, CHSL, and MTS Exam

By | January 21, 2018

English Comprehension Practice Set-3 for SSC CGL, CHSL, and MTS Exam

English Comprehension Practice Set-3 for SSC CGL, CHSL, and MTS Exam

English Comprehension Practice Set-3 for SSC CGL, CHSL, and MTS Exam

PASSAGE-1

(Question Nos. 1-5)

Modernity- snobbery, though not exclusive to our age, has come to assume an unprecedented importance. The reasons for this are simple and of a strictly economic character. Thanks to modern machinery. production is outrunning consumption. Organized waste among consumers is the first condition of our industrial prosperity. The sooner a consumer throws away the object he has bought and buys another, the better for the producer. At the same time, the producer must do his bit by producing nothing but the most the perishable articles.

1. The expression 'production is outrunning consumption' means
(A) production is falling short of consumption production consumption
(B) consumption is much more than
(C) production is in excess of
(D) production and consumption are running close to each other

Ans. (C) production is in excess of

2. The best definition of the term Modernity-snobbery' is
(A) paying too much attention to use things of the latest design
(B) giving undue attention to the social position
(C) better status for those who are up-to-date
(D) those who are modern get more respect in the society

Ans. (A) paying too much attention to use things of the latest design

3. According to the author, 'modern machinery' is giving rise to
(A) more waste
(B) industrial prosperity
(C) more markets
(D) variety of the consumers

Ans. (B) industrial prosperity

4. The production of more dispensable articles is necessary because it will
(A) satisfy the immediate needs of the customers
(B) compel the customers to go in for new articles
(C) attract more customers
(D) keep the factories working

Ans. (D) keep the factories working

5. For industrial prosperity. modernity-snobbery' is important because it induces people to
(A) buy only the most expensive articles to maintain social position
(B) help in the production of duplicate articles
(C) buy articles which are perishable
(D) discard old things for new ones

Ans. (D) discard old things for new ones

 

PASSAGE-II

(Question Nos. 6-10)

Reality television is a genre of television programming which, it is claimed, presents unscripted dramatic or humorous situations. documents, actual events. and features ordinary people rather than professional actors. Although the genre has existed in some form or another since the early years of television. The current explosion of popularity dates from around 2000. Part of reality television's appeal is due to its ability to place ordinary people in extraordinary situations. Reality television also has the potential to turn its participants into national celebrities. in talent and performance programmes such as Pop Idd. though frequently Survivor' and 'Big Brother' participants also reach some degree of celebrity. Some commentators have said that the name "reality television" is an insecure description for several styles of programmes included in the genre. In competition-based programmes such us Survivor and other special-living environment shows like The Real World' the producers design the format of the show and control the day-to-day activities and the environment, creating a completely fabricated world in which the competition is worked out, Producers specifically select the participants, and use carefully designed scenarios, challenges, events and settings to encourage particular behaviour and conflicts

6. The participants in the Reality Shows are
(A) comedians
(B) national celebrities
(C) professional actors
(D) ordinary people

Ans. (D) ordinary people

7. The format of competition based programmes is decided by the
(A) the writer of the script
(B) professional actors
(C) producer
(D) participants

Ans. (C) producer

8. In the first sentence, the writer says,
(A) some people insist on the
(B) he wants to distance himself from the statement
(C) he agrees with the statement
(D) everyone agrees with the statement

Ans. (B) he wants to distance himself from the statement

9. Reality television
(A) has only been popular since 2000
(B) has been popular approximately since 2000
(C) has been popular since the start of television
(D) has been popular since well before 2000

Ans. (B) has been popular approximately since 2000

10. Reality TV appeals to some because it
(A) shows average people in exceptional circumstances
(B) can turn ordinary people into celebrities
(C) shows eligible males dating women
(D) uses exotic locations

Ans. (A) shows average people in exceptional circumstances

English Comprehension Practice Set-2 for SSC CGL Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *