# Data Interpretation Important Questions for SSC CGL and IBPS PO & Clerk

# Data Interpretation Important Questions for SSC CGL and IBPS PO & Clerk

**Questions 1 - 4 : The pie chart given below shows the spending's of the family on various heads during a month. Study the graph and answer the questions:**

**1. If the total income of the family is Rs. 25,000 then amount spent on rent and food together is**

- Rs. 17,250
- Rs. 14,750
- Rs. 11,250
- Rs. 8,500

**Answer : II. Rs. 14,750**

**Solution : ** Given , 100% = 25000

Thus, 59% =

= Rs. 14,750

**2. What is the ratio of expenses on education to expenses on food ?**

- 1 : 3
- 3 : 1
- 3 : 5
- 5 : 3

**Answer : I. 1 : 3**

**Solution : **15% of 25,000 = 45% of 25,000

Thus, 15 = 45 = 1 : 3

**3. Expenditure on Rent is what percent of expenditure on fuel ?**

- 135%
- 156%
- 167%
- 172%

**Answer : II. 156%**

**Solution :** Given, Fuel = 9% and Rent = 14%

Required Percentage = = 155.55 = 156% (Approx).

**4. Which three expenditure together have a central angle 108* ?**

- Fuel, Clothing and Others
- Fuel, Education and Others
- Clothing, Rent and Others
- Education, Rent and Others

**Answer : II. Fuel, Education and Others**

**Solution :** Given : 360° = 100%

or 108° = = 30%

Now,

Fuel, Clothing and Others = 9 + 11 + 6 = 26%

Fuel, Education and Others = 9 + 15 +6 = 30%

Clothing, Rent and Others = 11 + 14% + 6% = 29%

Education, Rent and Others = 15% + 14% + 6% = 35%

**Correct Answer : Fuel, Education and Others = 9 + 15 +6 = 30%**

# Data Interpretation Important Questions for SSC CGL and IBPS PO & Clerk

**Questions 5 - 7 : ****The production graph shows the production of cotton bales of 100 kg each in lakhs by different states A, B, C, D And E over the years. Study the graphs and answer the following questions :**

**5. The production of state C in 2003 - 2004 is how many times its production in 2005 - 2006 ?**

- 2.5
- 1.85
- 1.5
- 0.4

**Answer : IV. 0.4
**

**Solution : **The production of State C in 2003 - 2004 = 6

The production state of State C in 2005 - 2006 = 15

Required Answer = = = 0.4

**6. How many Kg of Cotton was produced by state C during the given period ?**

- 32,00,00,000 kg
- 42,50,00,000 kG
- 33,00,00,000 Kg
- 35,00,00,000 kg

**Answer : I. 32,00,00,000 kg**

**Solution :** Total Production of Cotton (in kg ) in state C is :

6 + 11 + 15 = 32,00,00,000 Kg.

**7. The number of states for which the production of cotton in 2005 - 2006 is less than or equal to the preceding year is**

- 3
- 2
- 1
- There is no such States

**ANSWER : II. 2**

**Solution :** The production of cotton for state E for year 2005 - 2006 is 7 which is less than the production of cotton for state E for year 2004 - 2005.

Also the production of cotton for state B for year 2005 - 2006 is equal to production of cotton for state B for year 2004 - 2005.